Egbert

Onderweg van Amsterdam naar Rotterdam voor een interviewserie op Greenpeace schip Esperanza, september 2016

Het mooiste van het klimaatweekend is dat je een superfijne tijd hebt met leuke mensen die samen echt beweging veroorzaken en de cross over contacten die ontstaan op een spontane manier. In oktober 2015, toen Pelle Berting mij vroeg om mee te gaan zag ik niet aankomen dat ik daar tussen zou passen. Mijn abstracte beeld vooraf was dat er vooral super idealistische, blanke mensen jonger dan 30 met een academische opleiding zouden komen die op een conceptueel niveau over klimaatverandering gingen praten, aangevuld met wat professionele campaigners van de grote NGO’s. Ik ben zelf dit jaar 50 geworden, ik heb niet zo’n profiel. Ik was nieuwsgierig, dus ging toch. 

Voor mij is de verdieping in kennis over klimaatverandering in december 2013 iets wat mijn motivatie voor mijn leven van richting heeft veranderd en heel veel energie geeft. In minder dan drie jaar tijd. Het klimaatweekend heeft ruimte voor iedereen. Ook voor jou en mij. In oktober 2015 was het belangrijke thema in het klimaatweekend voorbereiden op de klimaattop in Parijs. Het was ontstellend inspirerend  mee  te gaan naar Parijs samen met veel van de klimaatvrienden van De Nederlandse klimaatbeweging die ik in dat weekend heb ontmoet. We hebben de Staat van Beleg, afgekondigd door de Franse regering, weerstaan en elkaar en de beweging voorzien van onuitputtelijke, hernieuwbare energie. Nederland wordt echt een land voor klimaatactivisme.

Een energie die groeit en dat is ook heel erg nodig. Van november tot maart was ik vier maanden ziek, bronchitis, dan ben je heel snel moe, je hebt te weinig lucht en je moet veel meer slapen om de dag door te komen met wat je graag doet. Op sommige dagen toen het steeds langer duurde was ik bang dat het chronisch zou zijn, dat was niet leuk. Toen heb ik dat bijna niemand verteld, ik wilde vooral doorgaan in de strijd tegen klimaatverandering met alles wat er over was van wat ik nog kon. Dat was best veel, dat verraste mij. Zonder de inspiratie die ik in het klimaatweekend heb versterkt zou ik niet in een ijskoude tent zijn gaan slapen in Parijs en wat een feest was dat op D12!

Superleuk is dat ik na het klimaatweekend weer kwaliteiten in mezelf heb herontdekt en daarmee aan de slag ben en ook andere mensen inspireer en kan helpen met wat voor hun belangrijk is. Er is zoveel gebeurd; ontmoeting geregeld met staatssecretaris Sharon Dijksma in de blauwe zone op COP21, voor het eerst gearresteerd en in de cel bij de bezetting van de kolenoverslag in Amsterdam op de verjaardag van het Urgenda vonnis, mee naar de Ende Gelande actie bij Leipzig. De energie in het kamp met 4000 klimaatactivisten uit heel Europa op de zondagavond was echt historisch, ik ben heel erg trots dat ik daar bij was, samen met veel van jullie.

Tijdens het klimaatweekend worden klimaathelden geboren, iedereen heeft de kans te ontdekken wat jij kan doen en wat bij je past. Ik woon in Amsterdam en zeg altijd tegen mijn teamleden en klimaatvrienden: wij, jij en ik zijn bezig de klimaatbestendige toekomst te vormen. De leefbare wereld kan vergaan, belangrijk is dat je ondertussen ook je eigen leven respecteert dus vooral plezier hebt in wat je doet en samen lol maakt! Of je in de cel zit of actie voert in jouw gemeente het is ook jouw leven. Dat is wat het klimaatweekend voor je doet. Kom ook, dan praten we verder.

Amsterdam, Egbert Born

27 september 2016

 

Advertentie