Lawrence

lawrence

Lawrence en Emma van JMA

Waarom ik actief ben binnen de Nederlandse klimaatbeweging en wat mijn rol is

De Nederlandse klimaatbeweging wordt niet geleid door één persoon of één organisatie. Het is een platform met verschillende mensen die het faciliteren. Hierdoor kan het zich enorm uitbreiden over verschillende onderwerpen en acties. Dat maakt het prettig om aan te sluiten bij de activiteiten waar jij thuis bij voelt of interesse in hebt. Voor mij geldt hetzelfde. Het is een prettige club, met één gezamenlijk doel, namelijk klimaatverandering tegengaan. Maar iedereen heeft hun eigen manier, waardoor je een hele diverse groep leert kennen en altijd terecht kan met een vraag of onderwerp. Het is ook prettig als je groep/organisatie-loos bent, want je kan er altijd terecht.

Het mooie aan de weekenden is dat iedereen hun tijd en sociale activiteiten opzij zetten voor een weekend vol workshops, lezingen, acties, trainingen maar ook gezelligheid met andere klimaatactivisten. Je bouwt zo’n band op met elkaar, want je ziet elkaar weer op demonstraties, acties en allerlei andere activiteiten. Zo heb je altijd mensen om mee te praten en voel je je nooit alleen.

Dat is ook de kracht van de Nederlandse klimaatbeweging. Zonder dat je gebonden bent aan iets, ben je een onderdeel van een groter geheel en dat voel je ook. Juist hier word je niet raar aangekeken als je een veganist bent, tegen TTIP bent, dat je voor klimaatactie bent of een ervaren rot bent met burgerlijke ongehoorzaamheid.

Niemand heeft echt een rol tenzij je in het organisatieteam zit, maar ik probeer aandacht te creëren voor jongerenparticipatie en diversiteit. Gelukkig zit er een stijgende lijn in jongerenparticipatie, dankzij het werk van vele mensen. Maar op het gebied van diversiteit is het een stuk lastiger, maar langzamerhand vormt er een groepje geïnteresseerden om ervoor te zorgen dat de beweging intersectioneel en sociaal breder wordt.  Het moet alleen niet op een dwingende wijze, want het blijft een vrijblijvende beweging.

Het is een leuke manier waar ik mijn ei kwijt kan. Dus ik moedig je vooral aan om te komen, kijken wat jij leuk vindt en een steentje bijdragen voor een sterke beweging.

Advertentie